Órák csatája, Garmin vs. Polar

Amikor ebbe az egész futkosásba belekezdtem, tudtam, hogy szükségem lesz egy órára, amivel mérni tudom magam. Nem azért, mert e nélkül nem lehetne elkezdeni az edzéseket, de vállaltan kütyübuzi vagyok, előtte is hordtam aktivitásmérőt (a Mi Band első 3 verziója végigszolgált). Az volt az elképzelésem, hogy egy olyan eszközt szerezzek be, ami inkább okosóra, de tudja korrektül mérni a futásokat is. Így döntöttem a Samsung Gear S3 Classic mellett, ami egy nagyon szép, és nagy tudású eszköz. Egészen jól el is voltam vele, Endomondo-ba szépen mentek át az eredmények, aztán jött a tihanyi nagykövetség.

Órák csatája, Garmin vs. Polar - Samsung Gear S3 Classic

Először volt a kezemben igazi “futóóra”, egy Polar M430. Megdöbbentett. Egyszerű volt, mégis sokat tudott, és valami eszetlenül könnyebb volt, mint a Samsung. Amikor először futottam úgy, hogy mindkettő a kezemen volt, ráeszméltem, hogy ez bazi nehéz krumplit hordtam eddig, és ezek a célgépek sokkal többet tudnak, mint a legjobb okos óra is (igen, egy Apple Watch sincs sehol sem még egy M430-hoz képest sem). Megszerettem a narancssárga csodát, sok közös kilométert tettünk meg együtt, viszont valljuk be, ez egy olyan óra, amit mondjuk egy tárgyaláson nem biztos, hogy előnyös viselni, zakó mellett különösen furán tud kinézni. Szóval jött az, hogy napközben rajtam volt a Samsung, az edzésekre meg felvettem a Polart.

Órák csatája, Garmin vs. Polar - Vantage M

Amikor kijött a Polar Vantage, egyből felcsillant a szemem. Egy óra, amit nyugodtan lehet hordani a hétköznapokban is, és az edzéseken is tökéletes társ. Olvasgattam róla, bár nagyon friss volt, nem találtam elég infót, de elkapott a birtoklási vágy, és a Polar Magyarország segítségével hozzám került egy Vantage M modell, ami a kisebb tudású az új sorozatból, de árban azért bőven az M430 fölé van pozicionálva. Használni kezdtem, tetszett, aztán komolyabban el kezdtünk ismerkedni, és jöttek a gondok, mint egy kapcsolatban bármikor.

Kiderült, hogy több olyan funkció is kimaradt belőle, amit a “kistesó” M430 is tudott, nem is beszélve a korábbi csúcsmodell V800-hoz mérve. Alapvető dolgokról beszélek. A megjelenéskor nem volt benne stopper pl, ami egy olyan órától, amit nem csak futóknak, hanem mindennapos fitness trackernek is hirdetnek, elég erős dolog. Hiányoztak (és hiányoznak most is) a futáshoz kapcsolt kényelmi funkciók, tesztek. Jött a frissítési roadmap, szomorúan vettem tudomásul, hogy egy új óra majd csak a megjelenése után több, mint 1 évvel (2019 tél) fogja tudni ugyanazt, amit az elődmodell. Addigra jön rá meg minden frissítés.

Órák csatája, Garmin vs. Polar

Ezekkel még úgy-ahogy együtt lehet élni, de jöttek a furcsa működések, amik javarészt az új, Sony által gyártott GPS csiphez köthetőek. Jó, tudom, egy ekkora méretű cuccba nem lehet profi antennákat tenni, ezért sosem lesz atompontos egy óra, és hogy sok minden befolyásolhatja a működést, azért voltak (vannak) komoly, megmagyarázhatatlan dolgok. Az egy dolog, hogy már a Polar is azt tanácsolja a fórumán, hogy futás előtt 6-7 perccel indítsd el az órán a GPS keresést, és ha megtalálta, ne kezdj el futni, várj, járkálj, hogy “bemelegedjen” a mérés – de azt, hogy pl. az Omszki tó körül szinte soha nem sikerült pontosan mérnie, elég erős. Ott aztán tényleg semmi nincs, ami leárnyékolna, mégis, megtanultam a vízen járni többször is a Vantage szerint. A Samsung mindig rendben mért ezen a helyen. Az már csak hab a tortán, hogy futottam az óra szerint 8000 méter magasságban Békásmegyeren. A nemzetközi fórumok tele vannak a GPS pontatlanságáról szóló bejegyzésekről (bár azt is hozzá kell tenni, hogy a legutóbbi frissítés javított valamennyit, de ez a frissítés bő fél évvel a hivatalos megjelenés után érkezett).

Okosóraként is használható a Vantage, bár nálam ez is nagyon hektikusan működött, volt hogy egyáltalán nem jöttek értesítések a telefonról, volt, hogy egyszerre érkezett több tucat – ki is kapcsoltam ezt a funkciót. A végső lökést az adta meg, amikor egy 16 kilométeres edzés végén, a mentés közben egyet villant az óra, majd viszlát, soha többé nem voltak meg a futás adatai.

Órák csatája, Garmin vs. Polar - Forerunner 245

Ekkor kezdtem el szétnézni a “másik” oldalon is. A Garmin órái között is volt, ami megfelelt az elképzeléseimnek, de iszonyat drága volt. A Fenix sorozat darabjai között vannak szépek, amik hétköznap is kompromisszumok nélkül hordhatók, de azok már olyan összegbe kerülnek, amit nem biztos, hogy szívesen hordanék a kezemen futás közben. Szembejött viszont a modellfrissítés, és piacra került a Forerunner család 245-ös darabja. Kicsi, de még pasi kézen is normális, elég sokat tud, és az előd 235 egy agyondicsért futóóra. Némi szerencse és kapcsolatok révén nem sokkal a magyarországi megjelenése után hozzám került egy darab, nekiestem tesztelni.

Elsőre persze furcsa volt minden. Olyasmi érzésem lett, mint amikor egy iPhone közegből átlépsz Androidra. Míg a Polarnál minden le van egyszerűsítve, és túl sok egyedi dolgot nem is tudsz megcsinálni sem az órán, se az internetes felületen, a Garminnál gyakorlatilag mindent testre szabhatsz. Egy olyan techbolondnak, mint amilyen én is vagyok, ez máris óriási piros pont. Bár egycsillió menüpont van, mégis logikus, pillanatok alatt “belaktam” az órát.

Az első pozitív meglepetés az volt, amikor észrevettem, hogy a trainingpeaksben kapott edzéseim mindenféle varázslat nélkül megjelennek az órán, nem kell kézzel felvinnem, mint a Polar Flowba. Elmentem az első futásokra, és az óra “életre kelt”. Mindenféle dolgot mérni kezdett rajtam, nem csak a pulzust, ez is nagyon tetszik azóta is – de nézzük a legfontosabbat. Ebben az órában ugyanaz a Sony GPS dolgozik, mint a Vantage-ban, mégis, sokkal biztosabb és pontosabb. Nem tudok rá mást mondani, többször vittem ki egyszerre mindkét órát, hogy összehasonlítsam, olyan pályákra is, amiket ezerszer bejártam, olyanokra, amiket hivatalosan is lemértek – mindig a Garmin volt közelebb az eredményben. Teremben, futópadon még durvább az eltérés – eleve, a Garmint tudom kalibrálni a padhoz, de amikor egy kilométeren volt 200 méter eltérés a Garmin javára (igen, a Polar 800 métert mért egy kilométer futásra), azzal nem nagyon tudtam mit kezdeni (tudom, futópadon soha nem lesz pontos mérés, na de ennyire?).

Órák csatája - Internetes felületek

A két internetes felület, ahová felkerülnek a futások – nos, ott is óriási az eltérés. Persze az alap infók megjelenítése nagyon hasonló, de a Garmin jobban odafigyel arra, hogy motiváljon. Több a “közösségi” funkció, több adatot látsz saját magadról, a fejlődésedről, egyszerűen jobb ránézni. Edzést rögzíteni mindkét felületen pontosan lehet, ebben nincs eltérés. A mobil applikációban szintén sokkal erősebb a Garmin. A Connectre egyszerűen jó ránézni, és sokkal több infót megkapsz a napodról, illetve az állapotodról, mint a Flowban. Ráadásul motivál is, többször előfordult, hogy csak azért elmentem még egy körre sétálni a ház körül, hogy meg legyen a napi limit, és hogy lenyomjam valamelyik haverom a heti összesítésben.

Hogy ne csak dicsérjem a Garmint – itt is előfordult furcsaság, mi több, van most egy bosszantó dolog is. A Kékesfutás után, mentés közben lefagyott az óra – viszont az adatok megmaradtak, egy újraindítás után magához tért, és a Connectben ott volt minden a csúcstámadásomról. Ami viszont most zavaró: kijött a 2.7-es verziószámú frissítés, ami bizony sok esetben véletlenszerű újraindulásokat okoz az órán. Ezek akkor jönnek elő, ha okosóraként, a telefonra érkező üzeneteket próbálja megjeleníteni az óra. Több külföldi fórumon is írnak róla, remélhetőleg hamarosan jön a javítás, ellenben gond nélkül vissza lehet térni az órán az egyel korábbi, tökéletesen működő verzióra, és megint minden jól működik. Fun fact: a Polar órát nem lehet kikapcsolni. Igen, jól olvasod. Újraindítási funció van, de kikapcsolni akkor fog, ha lemerül teljesen.

Órák csatája, Garmin vs. Polar

Kiegészítők. Első körben beszéljük a pulzuspántokról. Bár mindkét modell képes csuklóról is pulzust mérni, ezek azért nem annyira pontosak, vagyis inkább csak lényegesen lassabban reagálnak, mint egy pánt. Azt kell mondjam, a csuklóról mérést a Polar pontosabban és jobban csinálja, de ezt ki is hangsúlyozták a megjelenésekor. Mindkét típushoz beszereztem a lehető legjobb pántokat is, egy Polar H10-est és egy Garmin HRM Run-t. Viselni a Polart kényelmesebb, kicsit vastagabb a pántja, ezért kevésbé gyűrődik fel, soha nem dörzsölt ki sehol, ellenben a Garmin néha már okozott kisebb sebeket az oldalamon. Mindkettő gyors, pontosnak tűnik (hitelesített vérnyomásmérővel ellenőriztem), a HRM Run viszont kapott egy halom plusz funkciót (lépéstáv mérés, pedálütem, függőleges elmozdulás, talajérintési egyensúly, talajérintési idő) – amiket pontosabb futáselemzéshez, és ezzel a technikád javításához használhatsz. A Polar nemrégiben megkapta az ANT+ képességet, így mindkét pánt használható gyakorlatilag az összes értelmezhető futóórával (igen, tudsz Polar övvel és Garmin órával egyszerre futni, illetve vica versa). Árban is kb. egy helyre vannak pozicionálva.

Szíjak. Igen, számomra ez is fontos. Mindkét modell szabványos, cserélhető szíjas, vagyis tudod rajtuk cserélni egyszerűen, gyorscsatlakozó segítségével azokat. Ebay a barátod, fillérekért lehet rendelni hozzá csereszíjakat, ez nagy pozitívum.

Üzemidő. Nos, itt is az a helyzet, hogy a Polar agyonveri a Garmint. Igaz, azon futnak az értesítések kezelései is, de amíg a Polart egy héten egyszer kellett tölteni, a Garmin azért 3 naponta töltőre kívánkozik. Hosszú futásokon még nem tudtam tesztelni (lévén félmaraton a max, amit jelenleg tolok), de a Garmint lehet menet közben is tölteni, vagyis van olyan módja, amikor folytatja a mérést, miközben kapja a naftát. A töltéshez mindkét eszköznél egyedi kábelt kell használnod, amit, ha pótolni kell, gyári áron persze elég drága, ellenben mindkét modellhez rendelhető utángyártott is, a Garmin azért itt lényegesen olcsóbb. A Polar egy mágneses megoldást használ, ami nálam már most is csinál hülyeségeket – nem is a töltésnél elsősorban, hanem amikor a számítógéppel akarom szinkronizálni. 10 esetből most jó, ha 5 esetben ismeri fel a számítógép (igen, kipróbáltam más USB portban, más gépen, valószínűleg a kábel a hibás).

Órák csatája - Garmin Forerunner 245

Verdikt. Nem szeretnék belemenni egy Polar vs. Garmin vitába. Lassú amatőr futó vagyok, ezért az én elvárásaimhoz mérten hasonlítottam össze a két órát úgy, hogy nem csak 1-2 napra vittem el őket pár edzésre. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, hátrányai, és az utóbbi időben kitapasztaltam a két cég kb. azonos kategóriába tartozó óráit. Árban, a hivatalos forgalmazóknál most forintra ugyanazt az összeget kell kifizetni az órákért. Jelenleg a Garmin többet tud, biztosabb, pontosabb, jobban motivál. Ez persze nem jelenti azt, hogy leírom a Polart, elrakom szépen a dobozába, és előveszem majd decemberben, amikorra megérkeznek rá az ígért fejlesztések, és akkor újra hasonlítunk. Bár, ahogy látom, addig a Garmin sem fog tétlenkedni.

Szerintem jelenleg a Forerunner 245 jobb vétel, mint a Vantage M. Viszont, ha nincs szükséged okosóra funkciókra, vagy minden helyzetben használható órára, a Polar M430 is jó választás lehet, akárcsak a Forerunner család kisebb tagjai.

Leave a Comment