Ensport

ENSPORT – az első közös év

A tihanyi nagyköveti történet (számomra) egyik legklasszabb velejárója az ENSPORT együttműködés. Persze futogattam, edzettem én előtte is, de nagyon összevissza, és valljuk be őszintén, nem túl sok fejlődés övezte a munkámat. A pulzuskontrollról már korábban is hallottam, de távolinak tűnt, és nem is értettem, hogyan tud ez segíteni. Belevágtam egy éve, most itt az ideje az összegzésnek.

Az egész egy felméréssel kezdődik. Pulzust mérnek, testsúlyt, zsírszázalékot, tüdőkapacitást, az alapokat, amiből kiderülhet, kb. milyen állapotban vagyok. Ezek után futópadon 3 perces etapokat kellett teljesítenem, fokozatosan emelkedő tempóban, egy perces szünetekkel, amelyek alatt a fülemből vett vérből a laktátküszöb értékeket mérték. Az egész végén kaptam egy részletes kiértékelést arról, hogy eléggé szar vagyok 😀 – na jó, nem egészen, de láthatóan messze voltam a csúcsformától. Az első meglepetés akkor ért, amikor a doksi végén ott volt a becsült 5km, 10km, félmaraton időm, és szinte percre pontos volt mind. A felméréssel jár egy 30 napos edzésterv, már az eredményekre épülve, és egy edző, aki felügyeli a munkát. Amikor megláttam a nevét, bevallom őszintén, kicsit megrémültem: Mag Erika. Nyert Ultra Tisza-tót, Korintoszt, volt harmadik Ultra Balatonon és teljesített a Spartathlont is. Mit tud kezdeni egy ilyen iszonyatos amatőrrel, mint én?

Ensport

Mi is ennek az edzésformának a lényege? A beállított pulzusértékek között kell a futásokat végrehajtani, hol folyamatosan egy tempóval, hol belefutásokkal, repülőkkel. Egyszerűnek hangzik, de nagyon, nagyon nem az. Főleg az elején. Lassú futó voltam akkor (is), de az első edzések tempója még számomra is döbbenetes volt. Gyakorlatilag sétálnom kellett, hogy tudjam tartani a megadott zónákat. Végigcsináltam, becsületesen, de be kell valljam, volt bennem kétség az eredményességet illetően. Az első hónapban érdemi változást nem is vettem észre, sokan itt fel is adják, de én alapból olyan ember vagyok, aki hisz és bízik a tudományban és a technikában, ezért csináltam tovább. Közben találkoztunk személyesen is Erikával, ez rengeteg pluszt adott, nem minden nap adatik meg az embernek egy ilyen nagyszerű futóval beszélgetni. Aztán szép lassan, de jöttek a változások. Egyre könnyebben tudtam tartani a tempót, picit gyorsultam is, és elindult a nem létező állóképességem fejlődése.

A Zúzmara sikertelensége januárban óriási pofon volt, kaptam is lelkifröccsöt az edzőmtől, és itt történt meg az első áttörés. Annyira csalódott és ideges voltam, elmentem terembe futópadra futni, és úgy belekavarodtam a hülye gondolataimba, hogy észre sem vettem: életemben először, használható tempóban, séta nélkül teljesítettem egyben 5 km-t. Valami átkattant, és ez meglátszott az edzéseken is. A tavaszra úgy álltam neki a Vivicittának, hogy nem volt bennem félsz. Persze, nem 2 órán belüli félmaraton volt a terv, de teljesen biztos voltam abban, hogy egy pillanatig sem kell aggódnom a szintidő miatt – és így is lett. Magamat is meglepve sikerült a futás, tele jó érzésekkel, és ekkor már teljesen biztos voltam abban, hogy ez az én utam.

Ensport, 100% munka

Azóta voltak persze hullámvölgyek, sérülés is, ezt a hetente érkező edzésterv mindig figyelembe veszi. Kiértékeljük a futásokat, mit csináltam jól, mit rosszul, min kellene változtatni, folyamatos kontroll alatt vagyok, és nekem ez kell a fejlődéshez. Nagyon sajnálom, hogy a nyár végére lesérültem, akkor már egész használható állapotban voltam, de azt is tudtam és tudom, hogy Erika és az ENSPORT segítségével tavaszra még jobb formában fogom megkezdeni a jövő évi szezont.

Megvolt persze a kontroll mérés is, ami sikerülhetett volna jobban is, de ha minden tényezőt figyelembe veszek, akkor azért biztató értékeket kaptam – szóval megyünk tovább. Lehetőségem volt idén az ENSPORT csapatával az Opel színeiben futni, megmutatni, hogy ez egy járható út, ha tényleg beleteszed a munkát, és kellően kitartó vagy. Nem csak futóknak tudnak segíteni, komplett programokat találsz kerékpárra, de akár triatlonra is. Persze, kell ehhez egy jó edző is – de ha szeretnél fejlődni, vagy csak megrekedtél, én tiszta szívvel tudom ajánlani Neked, próbáld ki.

Leave a Comment