Futás zenével

Eleinte mindig zenével futottam. Már a legelső edzéseknél is ott volt a füles a fejemen. Egyébként is, amikor csak tehetem, szól valami mellettem, a munkához, utazáshoz, kikapcsoláshoz nekem hozzátartozik, nem is beszélve a több évi rádiós és DJ tevékenykedésemről – szóval nem volt kérdés, kell valami, amit hallgatok mozgás közben. Nagyon sokféle stílust kedvelek, legközelebb a funky áll hozzám, de – coming out – imádom a ’90-es évek eurodance, trance és rave alapvetéseit is. Ezekre buliztam kezdő középsulisként, ilyeneket játszottam az első saját bulijaimon, a mai napig előszedem ezeket, futás közben is.

Eleinte MP3 lejátszót hordtam magammal, de ma már nem, vagy csak nagyon ritkán indulok el telefon nélkül – ezért logikusnak tűnt, hogy használjak valami online zeneszolgáltatót. A Spotify-ra már korábban előfizettem, és mivel van offline üzemmódja is, mindig van nálam 2-3 olyan playlist, amit letöltök a telefonra, ezért, ha éppen nincs net, akkor is edzhetek zenével. Eleinte csak összevissza dobáltam a kedvenceimet, volt ott minden, a funkytól a klasszikus metálon át a magyar hip-hopig minden. Később csináltam “tematikusabb” listákat is, de mostanra a Spotify is kezdi megérteni, milyen is az ízlésem, és a rendszer által összerakott rádióállomásokat is szívesen hallgatom.

Jó ideig el sem tudtam képzelni, hogy lehet zene nélkül is futni – aztán a 2018-as Wizzair Félmaratonon úgy 15 km után a fülesem megadta magát. Talán még kicsit pánikba is estem, hogy most mi lesz, de aztán egy új oldaláról ismerkedtem meg a közösségi futásoknak – beszélgettem emberekkel 🙂 Nyilván, egy komolyabb futó ezt nem engedheti meg magának, én, ott, akkor abban a tempóban simán. Ez után időnként már “csendben” is futottam, próbáltam még inkább a légzésemre figyelni, és azt hiszem, sokat segített ez akkor. Nocsak, lehet futni így is, nem csak zenével? 

A terepfutás meg egészen más szint. Oda még akkor se vinnék zenét, ha kötelező lenne. Egyszerűen annyira más ott az egész, a természet hangja, ahogy halálra parázol, amikor egyedül mész, és megzörren melletted az avar, vagy amikor egy patak csörgedezését hallgatod, vagy csak simán a fákat, ahogy fújja őket a szél. Tudom, tudom, giccsesnek hangzik, de próbáld ki egyszer. Engem magával ragadott. 

2019 egyik kedvenc listáját szeretném most Nektek megmutatni. Nem, nem tudom levetkőzni a másik mániámat, a mozit sem, ezek bizony filmzenék. Olyan “klasszikusok”, mint a Karatetigris, vagy a Riválisok – igen, én is a 80-as évek közepének-végének VHS korszakán nőttem fel, és imádom ezeket a darabokat. Nyilván nem maradhat ki a Rocky, vagy akár a Top Gun sem. Futópadon kifejezetten szeretek ezekre dolgozni, elterelik a figyelmem a monotonitásról, ahogy megszólal egy szám, máris beugrik a jelenet, hol, mikor szólt az adott filmben, és már látom is magam előtt a filmkockákat. Nekem segít 🙂 

Leave a Comment